Muda Mura Muri 3M

Toyota 3M modeli: Muda, Mura, Muri

Muda Mura Muri, Toyota, üretim sistemini üç Yalın Üretim düşmanını ortadan kaldıracak şekilde geliştirdi: Muda (atık), Muri (aşırı yük) ve Mura (eşitsizlik) (Liker, 2004).

Muda, akışın doğrudan engelidir. Aşağıda yazıldığı gibi, hepsi bekleme sürelerine ve dolayısıyla bir süreçte daha uzun teslim sürelerine yol açan 8 farklı muda tipi vardır. Sadece muda‘yı çıkarmak işe yaramaz. Genellikle, muda‘nın orada olmasının bir nedeni vardır ve bu sebep genellikle diğer iki düşmanla ilgilidir: Muri ve Mura. Bu, Yalın Düşüncenin üç düşmanın birbiriyle ilişkili olduğu ve bu nedenle aynı anda dikkate alınması gerektiği anlamına gelir.

Yalın Üretimin üç düşmanı Muda Mura Muri hem üretimde hem de ofis süreçlerinde bulunabilir. Ofis süreçlerinde üretim süreçlerinden daha fazla bulunabilmektedir. Bunun bir nedeni üretim süreçlerinin görünür olmasıdır. Bir fabrikadan geçen herkes üzerinde çalışılmayı bekleyen envanteri görebilir. Ancak ofis ortamında, işlemler genellikle bilgisayarlarımızın içinde, posta kutularında ve BT sistemlerinde gizlenir.

Her ne kadar Yalının üç düşmanını da azaltmak yalının hedefi olsa da, hepsini tamamen kaldırmak mümkün olmayabilir.

Muda açısından, fabrikanız müşterinizin yanına yerleştirilmediği sürece, ürünü müşterinize götürmek için her zaman bir çeşit taşıma gerekecektir. Nakliye süresini ve maliyetlerini olabildiğince azaltmaya odaklanmalıyız, ancak% 100 azalma gerçekçi değildir.

Aynısı muri için de geçerlidir. Makinelerin veya insanların, müşteri talebinin karşılandığından emin olmak için çok az çaba sarf etmeleri veya zaman vermeleri gereken bir zaman her zaman olabilir. Böylece büyük bir ekstra ürün siparişi alabileceğiniz veya yeni bir müşteri kazanabildiğinizde bununla ilgili yanlış bir şey yoktur. Sorun, makinenizden veya insanlarınızdan her zaman, bir makinenin arızalanacağı veya bir çalışanın işinin başında olamadığında (izin, hastalık vs.) ortaya çıkar.

Sonunda, mura bile her zaman% 100 azaltılamaz. Farklı ürünler üretirken, farklı malzemeler, farklı bir çalışma şekli veya hatta farklı işlem süreleri gerektirirler. Bu, her projenin farklı olduğu proje çalışmasında veya her ayın sonunda bir finansal raporun teslim edilmesi gereken finansal dünyada daha da böyledir.

Muda Mura Muri Nedir?

Muda Nedir?

Muda, katma değerle çelişen savurganlık, yararsızlık ve boşuna anlamına gelir. Katma değer çalışması, müşterinin ödemek istediği ürün veya hizmete değer katan bir süreçtir.

İki tip Muda, Tip 1 ve Tip 2 vardır.

Muda Tip 1, son müşteri için gerekli olan süreçlerde katma değerli olmayan faaliyetler içerir. Örneğin, muayene ve güvenlik testi nihai ürüne doğrudan değer katmaz; ancak, müşteriler için güvenli bir ürün sağlamak için gerekli faaliyetlerdir.

Muda Tip 2, süreçlerde katma değerli olmayan faaliyetler içerir, ancak bu faaliyetler müşteri için gereksizdir. Sonuç olarak, Muda Tip 2 ortadan kaldırılmalıdır.

Muda Tip 2 altında yedi israf kategorisi vardır.

  1. Nakliye yani ürünün aşırı hareketi
  2. Envanter yani mal ve hammadde stokları
  3. Hareket yani makine veya insanların aşırı hareketi
  4. Bekleme
  5. Fazla üretim
  6. Yeniden işleme
  7. Kusurlar

Mura Nedir?

Mura eşitsizlik, tekdüzelik ve düzensizlik anlamına gelir. Mura, yedi israftan herhangi birinin varlığının sebebidir. Başka bir deyişle Mura, Muda‘ya gider ve yol açar.

Örneğin, bir imalat hattında, ürünlerin montaj işlemi sırasında birkaç iş istasyonundan geçmesi gerekir. Bir istasyonun kapasitesi diğer istasyonlardan daha büyük olduğunda, aşırı üretim, bekleme, vb. Şeklinde bir israf birikimi göreceksiniz. Yalın bir üretim sisteminin amacı, iş yükünü dengelemektir, böylece eşitsizlik veya stok birikimi.

Mura, Tam Zamanında ‘Kanban‘ sistemleri ve aşırı üretimi ve aşırı envanteri sınırlayan diğer çekme tabanlı stratejilerle önlenebilir. Just-In-Time sisteminin temel konsepti, doğru parçayı doğru miktarda ve doğru zamanda sunmak ve üretmektir.

Muri Nedir?

Muri, aşırı yük, gücünün, aşırılığın, imkânsız veya mantıksızlığın ötesinde anlamına gelir. Muri, Mura‘dan kaynaklanabilir ve bazı durumlarda Muda‘nın (israf) işlemden aşırı derecede çıkarılmasından kaynaklanabilir. Muri ayrıca bir işi tamamlamak veya sürdürülemez bir şekilde% 100’den fazla makine veya operatör kullanıldığında da mevcuttur. Bir süre boyunca Muri, çalışanların devamsızlığına, hastalığına ve makinelerin bozulmasına neden olabilir. Standartlaştırılmış çalışma, iş yükünü eşit bir şekilde dağıtmak ve belirli bir çalışan veya ekipmana aşırı yük bindirmemek için çalışma süreçlerini tasarlayarak Muri’nin önlenmesine yardımcı olabilir.

Muda Mura Muri arasındaki ilişki

Muda Mura Muri birbiriyle ilişkilidir. Bunlardan birinin ortadan kaldırılması diğer ikisini etkiler. Örneğin, bir müşteriye 6 ton malzeme taşıması gereken bir firmanın çeşitli seçenekleri vardır (Lean Enterprise Institute, 2016).

Muda-Mura-Muri
Muda Mura Muri

İlk seçenek, 6 tona kadar bir kamyon yüklemek ve tek bir yolculuk yapmaktır. Ancak bu örnekte, kamyonun aşırı yükü nedeniyle Muri olarak kabul edilir. Bu aşırı yük arızaya neden olabilir.

İkinci seçenek, ulaşımın iki yolculuğa bölünmesidir. Biri iki ton, diğeri dört ton. Malzemenin müşteriye gelişinin düzgünsüzlüğü alıcı iskelede sorunlara yol açabileceğinden bu Mura olarak düşünülebilir. İlk yolculukta teslimat, yerinde yapılması gereken üretim için çok az olabilir. İkinci seferde, teslim edilen malzeme miktarı yerinde depolama ve malzeme taşıma için çok fazla olabilir. Bu, Muri‘ye yol açar, çünkü kamyonlardan biri aşırı yüktür ve alıcı bu teslimat için de aşırı yüktür. Ek olarak, Muda düzensiz iş yükünden görülebilir. Bu, materyalleri alan çalışanların beklemesine neden olabilir.

Üçüncü seçenek, her kamyona iki ton yüklemek ve üç yolculuk yapmaktır. Bu seçeneğin Mura ve Muri olmasa da, kamyon her seferinde tam olarak yüklenemeyeceğinden Muda‘ya sahiptir. Her kamyon 3 tona kadar malzeme taşıyabilir ve bu seçenek gereksiz bir yolculuk yapar.

Dördüncü seçenek, malzemeleri her biri 3 tonluk iki kamyonla teslim etmektir. Bu örnekte, Muda, Mura ve Muri‘yi en aza indiren en uygun seviye bu olacaktır. Muda mevcut değil çünkü kamyonlar yükleri maksimum kapasitede taşıyor. Bu strateji ile fazla kapasite veya gereksiz gezi yoktur. Mura mevcut değildir, çünkü iki teslimat arasındaki iş yükü aynıdır. Sonuç olarak, eşitsizlik yoktur. Ve son olarak, Muri bu seçenekte yok çünkü hem kamyon hem de operatörler kapasitelerinin ötesinde çalışmıyorlar. Yalın üretim gerçek dünya uygulamalarında, en uygun çözümü bulmak her zaman kolay veya mümkün değildir. Muda‘nın azaltılması Muri‘ye yol açabilir. Mura‘nın varlığı Muda‘da bir atık olarak görülebilir. Ve son olarak Muri, sistemde büyük miktarda Muda ve Mura ile sonuçlanacak bir arızaya yol açabilir.

Gerçek dünya sorunları dinamik olduğundan ve müşterilerin ihtiyaçları her zaman değiştiği için, çalışma süreçlerimiz de değişmelidir. Süreçlerimizi tasarlarken ve çalışmalarımızı standartlaştırırken, ortaya çıkan sisteme bu üç kavramın merceğinden bakmalıyız. Sadece Muda, Mura ve Muri‘nin etkilerini göz önünde bulundurarak ve üretim stratejimizi optimize ederek verimli bir Yalın sistem geliştirebiliriz.

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir...

” Ustasından Satış Dersleri ve Satış Mimarlığı “

19 Kasım Elite Hotel Darıca / KOCAELİ Satışta Derinleşmek ve Satışları Artırmanın ve Tüm İtirazları Aşmanın Püf Noktaları ve İkna Bilimi Eğitiminde Buluşalım. Pazar değişiyor, satış becerilerini her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Eğer eşşiz bir şey satmıyorsanız, kendiniz için sattığınız kadar rakipleriniz için de satıyorsunuz demektir. Satış, satış değil mi? Hayır değil. Profesyonel satış […]

Dönüşüm yönetimi liderinden yalın yönetim yetkinliği geliştirme eğitimi

20 Kasım Elite Hotel Darıca / KOCAELİ Mesut Biricik İTÜ Gemi İnşaat ve Gemi makina mühendisi (1985) Ford Otosan : 25 yıl (1988-2013) Arge & Kalite Dept. 8 yıl (mühendis ve şeflik görevleri) Motor Alan Müdürü 6.5 yıl (Üretim,Planlama,Bakım,Metot) İmalat Mühendislik Müdürü 2.5 yıl (Yatırımlar,Proje) Üretim & Malzeme & Lojistik Planlama Müdürü 8,5 yıl Kale […]

Yalın Üretim Nedir?

donusumİşletmelerin operasyonel mükemmellik yolculuklarında, değişim sürecine rehberlik ederek yönetim ve uygulama danışmanlığı hizmetleri vermek amacı ile 2017 yılında kurulmuş bir “yalın dönüşüm yönetimi ve uygulama danışmanlığı” firmasıdır.

Kaizen Nedir?

Kaizen nedir? Japoncadaki “kai” değişim ve “zen” daha iyi anlamına gelen kelimelerden oluşup, sürekli iyileştirme anlamına gelmektedir. Amacı üretimdeki süreci küçük ama sürekli değişikler ile daha iyi hale getirmektir. Sonuçların daha iyi olabilmesi, proseslerin iyileştirilmesine bağlı olduğu için kaizen, üretimde prosesine öncelik tanıyan bir yöntem kaizen nedir sorusunun cevabıdır. Kaizen nedir? Sağduyu, öz disiplin, düzen […]

5S ve 5S Nedir? 5S Adımları Nelerdir? Ayıklama,Düzenleme,Temizleme,Standartlaşma,Disiplin

donusumİşletmelerin operasyonel mükemmellik yolculuklarında, değişim sürecine rehberlik ederek yönetim ve uygulama danışmanlığı hizmetleri vermek amacı ile 2017 yılında kurulmuş bir “yalın dönüşüm yönetimi ve uygulama danışmanlığı” firmasıdır.