Guvenilirlik-Mühendisligi-Analizi

Güvenilirlik Mühendisliği

Yeni Ürün Veya Proses Geliştirmede En Etkili Yalın Yöntem

Güvenilirlik Mühendisliği Nedir?

Güvenilirlik mühendisliğini, sistemi veya ürün güvenilirliğini düşük maliyetli bir şekilde optimize etmek için kullanılan bir disiplin olarak tanımlayabiliriz.

İki temel mühendislik sorununun yanıtlarını gerçekleştirmek için araçlar, teknikler ve bilgi kullanılır.
1. Hangi hata olabilir?
2. Ne zaman olabilir?

Güvenilirlik mühendisliği, sistem ve ürünlerin tasarımı, üretimi, nakliyesi, kurulumu, işletimi, bakımı ve emekliliğini içerir. Öncelikle tasarım ve üretim ekipleriyle çalışılır, aynı zamanda tedarik, tedarikçiler, pazarlama, finans ve müşterilerle de yakın çalışılır. Yani Ar-ge den, üretime, tedarikten satışa bütün sürecin her adımı uzmanlarıyla birlikte titizlikle analiz edilir, tüm olası hatalar belirlenir,  karşı önlemler belirlenir, etkileri hesaplanır ve en etkililer uygulama planına alınır.

Güvenilir bir sistemin odak noktası, güvenilirlik konusunda müşteri beklentilerini karşılayan veya aşan bir ürün yaratmaktır.

Güvenilirlik Neden Önemlidir?

Güvenilirliğin önemli bir ürün özelliği olmasının birkaç nedeni vardır, bunlardan bazıları:

İtibar. Bir şirketin itibarı, ürünlerinin güvenilirliği ile yakından ilgilidir. Bir ürün ne kadar güvenilir olursa, şirketin olumlu bir üne sahip olma olasılığı o kadar yüksektir.

Müşteri memnuniyeti. Güvenilir bir ürün müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkilemese de, güvenilir olmayan bir ürün müşteri memnuniyetini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle, yüksek güvenilirlik müşteri memnuniyeti için zorunlu bir gerekliliktir.

Garanti Maliyetleri. Bir ürün garanti süresi içinde işlevini yerine getiremezse, değiştirme ve onarım maliyetleri kârları olumsuz yönde etkileyecek ve istenmeyen olumsuz dikkat çekecektir. Güvenilirlik analizine giriş, düzeltici önlemlerin alınmasında önemli bir adımdır ve sonuçta daha güvenilir bir ürün elde edilmesini sağlar.

İş tekrarı. Gelişmiş güvenilirliğe yönelik yoğun çaba, mevcut müşterilere bir üreticinin ürünü konusunda ciddi olduğunu ve müşteri memnuniyetine bağlı olduğunu göstermektedir. Bu tür bir tutumun gelecekteki işler üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Maliyet analizi. Üreticiler, ürünlerinin maliyet etkinliğini göstermek için güvenilirlik verileri alabilir ve diğer maliyet bilgileriyle birleştirebilirler. Bu yaşam döngüsü maliyet analizi, bir ürünün başlangıç ​​maliyeti daha yüksek olsa da, toplam ömür maliyetinin bir rakibin maliyetinden daha düşük olduğunu kanıtlayabilir, çünkü ürünleri daha az onarım veya daha az bakım gerektirir.

Müşteri gereksinimleri. Günümüz pazarındaki birçok müşteri, tedarikçilerinin etkili bir güvenilirlik programına sahip olmasını talep etmektedir. Bu müşteriler güvenilirlik analizinin faydalarını deneyimlerden öğrenmişlerdir.

Rekabet avantajı. Birçok şirket, sayılarını yayınlamayan veya sayıları daha düşük olan rakiplerine göre avantaj elde etmek için tahmini güvenilirlik sayılarını yayınlar.

Kalite ve Güvenilirlik Arasındaki Fark Nedir?

Kalite ve güvenirlik kavramlarının genel kullanım anlamları farklıdır. Kalite deyimi genel anlamıyla ürünün belirlenmiş standartlara uygunluğunu tarifler. Güvenirlik ise ürünün tasarımdan başlayarak tüm sürecinin müşterinin beklediği değere uygunluğunun ifadesidir. Örneğin, bir ürün güvenilir bir üretim sürecine sahip olsa da sahada kullanıldığında sonuç tatmin edici olmayabilir. Nedeni ürünün müşteri açısından güvenilir bulunmamasıdır.

 

Kaynaklar:

Fred Schenkelberk (Accendo Reliability)

The weibull.com reliability engineering resource website